Sankt Hans Aften 2019

Næstved Parken holdte traditionen tro Sankt Hans Aften på deres store plæne, hvor Peder Bodil Spejderne stod for bålene.

Jeg fik fornøjelsen at afholde årets båltale, og du kan læse talen her.

Båltalen:

Kære alle sammen

Tusind tak for at jeg må komme her i dag og holde talen til dette års Sankt hans aften.

Sankt Hans aften er for mange en traditionsrig aften med mange minder og følelser tilkoblet. Minder fra mange talrige aftener, rundt om et stort og flot Sankt hans bål som i aften, sammen med ens venner og familie. Minderne kan være fra ens studentertid hvor man dansede rundt om bålet og brændte noterne fra 3 års studier på gymnasiet af. Minderne kan komme fra mange gode sommeraftener i familiens og venners selskab, hvor der grilles god mad, og måske drikkes lidt vin og hygges til langt ud på natten. Eller minderne kan også være fra ens spæde barndom, hvor man fik lov til at være længe oppe og se det store bål nede i den lokale park. Alle betydningsfulde minder for os hver især.

For mig omhandler de mest betydningsfulde minder fra Sankt hans aften; FÆLLESSKABET.

Fællesskabet med familie og venner, Fællesskabet med naboerne i lokalområdet, eller Fællesskabet med folk jeg aldrig har mødt. Folk som jeg måske først har mødt i aften. En aften i hyggens tegn, hvor vi fejrer lyset. Lyset, som giver os den danske sommer, forhåbentlig som den var sidste år, med masser af sol, varme og friske danske jordbær.

Og når jeg nævner de friske danske jordbær, så der er det fordi, at der i Danmark ikke er noget som vi elsker mere end danske jordbær. At sidde en varm dansk sommeraften og spise gode danske jordbær, det er altså bare hyggeligt. Og hygge kan være mange ting. Det kan være en aften som i aften hvor vi er i fællesskab omkring en stort bål. Det kan være en aften derhjemme med brætspil og pølser på grillen, eller for os spejdere og naturelskere, kan det være en tur ud i naturen, hvor vi laver bål og sove under åben himmel.

For os spejdere så er Sankt hans aften også en markering af, at spejderåret er ved at være omme, og året sommerlejrer nærmer sig. Sommerlejrer hvor vi skal ud i det danske land, opleve naturen sammen, skabe gode oplevelser og minder for vores spejdere, som vil følge dem mange år ud i fremtiden.

Og det betyder ikke så meget hvilke aktiviteter der laves på vores lejrer, men mere det fællesskab vi har sammen, det samarbejde vi skaber fællesskabet med, og de historier fra lejrene vi bringer med os hjem. For det er fællesskabet, sammenholdet og historierne som er vigtigt at have med i rygsækken – For det er dem som skaber vores minder.

Og når vi en aften som i aften, står sammen rundt om bålet, og i fællesskabets ånd synger Midsommervisen sammen, så er det vores minder vi tænker på. Minderne fra vores barndom, minderne fra vores ungdom, eller måske minder fra vores voksenliv. Men fælles for dem alle, så er det de minder som skaber os, og de minder som gør os til de mennesker vi er i dag. Minderne som vi ønsker at give videre til næste generation.

Jeg ved i hvert fald, at når jeg en dag bliver gammel, sidder på en bænk og kigger ud over den flotte danske natur. Så vil jeg tænke tilbage på mine unge dage. Og så ved jeg, at det er FÆLLESSKABET jeg oplevede som ung spejder, som ung naturelsker, og som menneske i vores samfund, jeg forhåbentlig en dag kan give videre til mine fremtidige børn. For FÆLLESSKABET har været det mest betydningsfulde jeg har oplevet, og som har været med til at forme mig til den jeg er i dag.

Tusind tak for ordet, tak for at jeg måtte fortælle om mine minder omkring Sankt hans aften. Rigtig god aften alle sammen.

Talen blev holdt d. 23. juni 2019, Næstved Parken, Næstved

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *